Extinderea unui brand mai mic

/Extinderea unui brand mai mic

Extinderea unui brand mai mic

Stim cu totii ca pentru a reusi in afaceri ai nevoie de un pic de experienta, de ceva noroc dar in special de foarte multa munca de calitate. Specific: munca de calitate. Pentru ca multi oameni lucreaza, dar sunt destul de putini cei care lucreaza cu spor si calitativ. Iar aceia castiga destul de multi bani din ceea ce fac.

Stiu ca la finalul anilor ’90 s-au deschis o multime de magazine care au ajuns acum in 2017 niste magazine gigant, cunoscute pe pietele locale. Majoritatea au inceput de la un nivel foarte redus si si-au construit capital in 20 de ani incat sa poata face investitii pe termen lung mai serioase.

Dedeman e unul din exemple. Dintr-un mic magazin din Bacau, cativa frati saraci financiar au reusit sa creeze una dintre cele mai mari companii cu capital majoritar romanesc. Si asta dupa ani buni in care au avut doar un mic magazin cu care se chinuiau sa scoata ceva bani. Iar atunci s-au decis ca extinderea e singura sansa ca afacerea lor sa creasca major. Inceputurile au fost grele, dar cu multa munca si skill, s-au extins in zona Moldovei, iar boomul imobiliar i-a prins la fix: toata lumea avea nevoie de materiale de constructii, iar ei aveau magazine care erau deschise pana la ora 21:00, de unde mesterii isi puteau lua ce aveau nevoie.

Pe langa faptul ca s-au extins, au ajutat si multe companii din zona care produceau ciocane, cuie, sape, lopeti si tot ce era necesar pentru aprovizionarea magazinelor. In momentul asta e greu sa se aprovizioneze doar din Romania cu aceste materiale, dar cu toate acestea o buna parte din marfa e creata in Romania.

Asta e o poveste de succes facuta intr-o perioada in care nu aveau programe de gestiune speciale, contabilitatea era inca facuta pe hartie sau, daca aveai noroc, pe niste calculatoare lente si monitoare tubulare care iti omorau ochii dupa cateva ore. Au ajuns sa creeze o firma uriasa in Romania.

Tocmai de aceea cred ca extinderea unui brand in 2017 e ceva mai usoara. Din punct de vedere tehnic, ai o multime de avantaje fata de acum 20 de ani: sisteme informatice complexe care sa te ajute sa administrezi si sa gestionezi toate stocurile, metode simple de tiparire si inventarire cu un program ERP precum Winmentor, preturi mai mici de transport ale materialelor si cost relativ mic pentru angajati. Si asta in conditiile in care oferi 1500-2000 de lei net pe luna pentru un astfel de loc de munca.

Singura problema, cel putin acum, e pretul relativ mare al terenurilor din orasele mai mari are Romaniei, care face construirea unui nou magazin (sau moderniza unui spatiu) o problema destul de costisitoare. Si o chirie la parterul unui bloc e  destul de complicata si destul de scumpa in marile orase.

Vorbeam cu un cunoscut care vroai sa isi deschida un magazin de piese auto, iar acesta mi-a spus ca pentru un spatiu nou in Bucuresti, cu personal si tot ce trebuie i-ar trebui vreo 20 000 de euro, investitie initiala, plus inca 4000 de euro pentru stocuri, oameni care sa lucreze in magazin si materiale. Deci el ar trebui sa scoata macar 5-6000 de euro intr-o luna din vanzari, profit curat, ca sa merite o astfel de investitie.

Acum, in alte domenii, probabil ca aceste costuri sunt mai reduse. De exemplu, pentru o simpla covrigarie nu ma astept sa ai nevoie de mai mult de 5000 de euro sa pornesti aceasta mica afacere.

Cert e ca acum, in 2017, in plin boom imobiliar, e un moment prielnic de extindere al unei firme. Ai grija insa sa faci totul calculat si sa ai toate resursele necesare ca sa asigure o functionare eficienta a acestora.

By | 2017-10-18T13:47:54+02:00 October 11th, 2017|Zonal News|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment