Targul Laptarilor si Drumul Lemnului la Campulung Moldovenesc

/Targul Laptarilor si Drumul Lemnului la Campulung Moldovenesc

Targul Laptarilor si Drumul Lemnului la Campulung Moldovenesc

In Campulung Moldovenesc a avut cea de-a 17 a editie a “Targului Laptarilor si editia cu numarul 6 din festivalul “Drumul Lemnului”, acestea fiind organizate de Consiliul Local Campulung Moldovenesc alaturi de asociatiile Izvorul Alb, Noua Ferma si Piatra Soimului.

Manifestarile au adunat mii de oameni pe stadionul “Raraul” din Campulung Moldovenesc, parte din ei interesati de problemele actuale pe care le au fermierii si crescatorii din zona, in timp ce majoritatea au venit sa deguste materialele pe care acestia le-au adus.

În cadrul celor două târguri, participanţii au putut vedea standurile cu animalele de rasă aduse de fermierii din zonă, demonstraţii ale meşterilor populari lemnari, o expoziţie de artă culinară tradiţională din Bucovina, produse de stână, însoţite de spectacolul susţinut de artiştii din zonă, alături de invitaţii acestora.

După deschiderea oficială a târgurilor, a urmat vizitarea standurilor participanţilor de către politicienii prezenţi la târg, alături de specialişti, care au discutat cu fermierii despre problemele cu care se confruntă crescătorii de animale din zonă.

Principala nemulţumire a crescătorilor de bovine pentru lapte constă în preţul de achiziţie prea mic al acestuia

Sărbătoarea anuală a crescătorilor de bovine şi ovine şi a procesatorilor de lapte dă naştere unor dispute între producători şi procesatori, principalul litigiu fiind cel legat de preţul de achiziţie a laptelui.

Primarul Mihăiţă Negură crede că întâlnirea lor în acest cadru este benefică şi poate rezolva aceste probleme: ”În fiecare an fermierii din zona Câmpulung Moldovenesc, prin intermediul asociaţiilor în care sunt organizaţi, îşi etalează bovinele şi ovinele, exemplare frumoase cu o producţie de lapte pe măsură.

Din discuţiile purtate de fermieri cu specialiştii şi parlamentarii, vedem că crescătorii de animale încă sunt nemulţumiţi, pentru că în afară de subvenţii, laptele este plătit foarte slab, cel puţin în zona noastră. Statul vrea să încurajeze tinerele familii să înceapă afaceri în acest domeniu şi tocmai aici sunt descurajaţi aceştia, cu acest preţ foarte mic la lapte, undeva la 0,8 lei/litru.

Mi se pare exagerat de mic comparativ cu o sticlă de apă minerală. Organizarea acestui târg îi ajută pe fermieri, pentru că prin discuţiile acestea între specialişti, politicieni, care sunt trimişi acolo şi pot face ceva în acest sens, şi fermieri avem de câştigat. Oamenii cresc cu drag animalele care sunt mereu îngrijite, dar desfacerea laptelui este o mare, mare problemă. Mulţi dintre fermieri sunt oameni trecuţi de vârsta a doua şi dacă lucrurile vor continua aşa, tinerii vor fi descurajaţi să se apuce de acest tip de activitate şi ar fi o pierdere foarte importantă pentru ţară.”

By | 2017-10-04T09:50:49+02:00 October 3rd, 2017|Suceava|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment