Prezentari de moda, nunti, botezuri, zile de nastere. Ce au in comun toate aceste patru tipuri de evenimente despre care vorbesc ? Se impune purtarea unei anumite tinute.
Personal n-am fost foarte interesat de felul in care se imbraca oamenii si care este motivul pentru care se imbraca in acel fel. Cu toate acestea, in ultimii doi ani am inceput sa observ tot mai mult diferente intre felul in care se imbraca oamenii, statutul lor social si evenimentul la care merg.
In firme in special, foarte putini oameni mai vin imbracati la costum. Toti vine lejer pentru treaba care o fac. Asta e general valabila pentru firmele de IT, de exemplu, unde nimeni nu impune un anumit dress code si nici nu cred ca ar putea sa il aplice eficient, mai ales ca daca impui ceva care nemultumeste multa lume, risti sa iti pierzi oamenii. Iar in domeniul acesta, sunt destul de greu de gasit oameni buni.
Dress-code-ul e inca foarte important in sectoarele de avocatura si finante-banci. Poate pentru ca multi dintre acesti oameni au contact cu publicul si trebuie sa aiba o asa zisa imagine impecabila in relatia cu clientii. Pentru barbati, vesnicul costum negru sau gri combinat cu o camasa alba sau albastru deschis, iar pentru femei, una din multele rochii de zi pe care trebuie sa le aiba la dispozitie sau o rochie business. Posibil o fusta creion cu o camasa potrivita taliei. Am vazut ca si aici codul de culori e relativ restrans, trebuie sa fie o culoare cat mai simpla. Fie alb, fie albastru, fie negru/gri. Nu prea am vazut sa iasa din tiparul acesta.
Asa ca momentele in care sa etaleze raman evenimentele mentionate in primul paragraf. O camasa intr-o culoare mai aparte pentru barbati, iar pentru femei e deja si mai complex, pentru ca in functie de eveniment, exista rochii de nunta (in diverse forme, marimi si stiluri), rochii de botez si rochii pentru diverse alte evenimente. Stiu multe femei care au colectii de rochii elegante in dulap pe care si le poarta doar o data sau de doua ori in ani de zile.
Totusi, partea fericita e ca o rochie nu costa enorm de mult, cu rochii elegante de calitate mergand intre 150 si 400 de lei, modelele simple dar care sa arate si foarte bine. Motiv pentru care multe rochii se “acumuleaza” in dulap. Alaturi de perechi de pantofi. Si oricat ar vrea sa zica altceva, multe femei stiu ca ceea ce spun e adevarat.
N-am gasit asta interesant pana acum vreo doi ani, dar mi-am dat seama atunci ca piata asta e masiva si ca e interesant sa vad cifrele din spatele ei.
Industria asta a hainelor e a doua la nivel mondial din punct de vedere al onlineului, cu incasari masive mai ales in SUA. Din pacate, e si foarte greu in acest moment sa intri pe piata din State, iti trebuie cativa ani buni si investitii masive doar ca sa scoti capul din multime cu un nou brand de haine. Sau sa vii cu ceva inedit ca sa aduci credabilitate numelui pe care vrei sa il cresti.
In Romania sunt suficiente firme care se ocupa cu asta, dar piata e inca relativ mica si potentialul de crestere e mai mare. Deci daca esti din Romania si vrei sa vinzi haine, ai mai multe sanse sa faci treaba asta online. Ai grija insa la toata incurcatura legislativa care vine cu aceasta dorinta. Pentru ca oricat ti-ai dorii sa fi de antreprenor, statul roman vine si iti pune piedici cu topul de hartie.