Buzias, judetul Timis

Initial denumita Ahibis, inca din perioada Daco-romanica, asezarea a aparut in documentele istorice cu numele de Buzias intre anii 1071-1072.

Statiunea Buzias localizata in regiunea vestica a tarii, mai precis in judetul Timis, este declarata, inca din anul 1819, drept una dintre cele mai importantele statiuni balneare ale tarii, impunandu-se atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini din lumea intreaga. In aceasta zona, apele minerale au un rol foarte important in dezvoltarea turismului si in dezvoltarea pe plan economic a statiunii Buzias.

Statiunea Buziasului se afla la o distanta de 30 de km de Timisoara si gazduieste si un muzeu balnear denumit “Muzeul Balnear Buzias” care poate fi vizitat in fiecare week-end, intre orele 14-17, avand numeroase documente educative, dar si istoricul statiunii. Fiind considerata drept o statiune balneara, Buziasul a avut parte de primii turisti in anul 1838, in acelasi timp in care doctorul Gheorghe Ciocarlan si-a inceput cariera ca balneolog, fiind prima persoana care a analizat si observat efectele terapeutice ale apelor minerale existente in Buzias. Astfel, statiunea balneara Buzias, atrage numerosi turisti punand accentul pe procedurile de tratamente naturale care nu sunt disponibile in cabinetele de fizioterapie sau recuperare din marile orase ale tarii noastre.

Calitatiile apei carbonizate ale Buziasului au fost analizate prin studii si cercetarii efectuate pana in prezent, acestea ducand la imbunatatirea simptomelor pacientilor care au urmat numeroase tratamente aici. Totodata, climatul existent aici ofera relaxare turistilor, iar aerul puternic ionizat precum la o altitudine de 800-1200m desi este situat la o altitudine de doar 128m.

Tratamentul cu ape minerale se face in interiorul unor camere, special construite, din cadrul statiunii. In sezonul cald tratamentele pot fi facute si in aer liber, existand piscine cu apa carbogazoasa in parcul statiunii, acestea fiind unice in Europa.

Totusi, afectiunile principale care beneficiaza de utilizarea factorilor terapeutici naturali din statiunea Buzias sunt cele cardiovasculare ( afectiuni arteriale, cardiopatie ischemica cronica ), dar exista si turisti care aleg tratamentul apelor minerale din vestul tarii, avand afectiuni reumatice sau venoase cronice, tulburari neuro-psihice, boli ale tubului digestiv sau chiar afectiuni ale cailor urinare si a rinichilor.

Tratamentul cu ape minerale la Buzias este cunoscut local, dar ar trebui cunoscut si la nivel national pentru ajutorul pe care il da pacientilor cu probleme, astfel incat sa isi permita un sejur la Buzias pentru tratament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *