Astăzi, 10 septembrie 2024, a fost oficial deschisă o nouă secțiune a centurii ocolitoare a municipiului Timișoara, fără ceremonii tradiționale sau tăieri de panglică. Aceasta vizează porțiunea sudică a centurii, aducând un beneficiu semnificativ infrastructurii rutiere a orașului.
Această secțiune de 25 de kilometri din centura Timișoarei a fost finalizată după un proces de aproape 15 ani, marcat de încercări repetate de a demara proiectul, promisiuni neîndeplinite, licitații eșuate și probleme cu diverși antreprenori. În mod oficial, lucrările au început în 2019 și ar fi trebuit să fie finalizate până cel târziu în 2022. Din păcate, compania Tirrena Scavi nu a reușit să își îndeplinească obligațiile pe toate tronsoanele, motiv pentru care lucrările rămase au fost relicitate.
În vara anului trecut, compania UMB a preluat șantierul și a reușit să finalizeze lucrările în luna septembrie a acestui an.
Tronsonul finalizat, care are o lungime oficială de 25,7 km, înconjoară Timișoara de la est la sud, facilitând accesul rapid între localități precum Remetea Mare, Ghiroda, Moșnița Veche, Moșnița Nouă, Urseni, Giroc, Chișoda, Șag și Utvin, toate conectate mai eficient cu municipiul de pe Bega.
Numeroși locuitori, încântați de deschiderea centurii, au explorat deja noul drum, surprinzând imagini de pe întreaga sa lungime, după cum se poate observa în videoclipurile de mai jos.
Traseul complet al centurii Timișoara Sud, dinspre est spre sud-vest, este următorul:
- Accesul pe centură se face din continuarea centurii nordice, prin pasajul peste DN 6, cu opțiunea de a continua pe centura sudică sau de a intra de pe Calea Lugojului, venind dinspre Ghiroda (în zona sensului giratoriu de la Lidl).
- Primul sens giratoriu se află la intersecția cu DC 149 (Moșnița Veche la stânga, centura continuă înainte, Ghiroda la dreapta).
- Al doilea sens giratoriu leagă Moșnița Veche de Timișoara (zona industrială, zona Stan Vidrighin).
- A treia intersecție oferă ieșire spre DJ 592, către giratoriul de sub pod, de unde se poate merge spre Moșnița Nouă (stânga) sau spre Timișoara pe Calea Buziașului (dreapta).
- A patra intersecție oferă ieșire pe DC 152, drumul către Calea Urseni / Urseni, cu ieșire doar spre dreapta.
- A cincea intersecție este un sens giratoriu care momentan nu duce nicăieri (urmează să fie conectat la un drum către Giroc / Urseni, care nu există încă), dar este un loc bun de întoarcere pentru cei care doresc să se întoarcă spre Urseni la intersecția anterioară.
- A șasea intersecție oferă ieșire spre Giroc / Pădurea Giroc, doar spre dreapta, dar cu posibilitate rapidă de întoarcere datorită unui pasaj din zonă. Menționăm că, dacă circulați noaptea și doriți să vă îndreptați spre DN 6, momentan lipsește un indicator esențial.
- A șaptea intersecție oferă ieșire pe DN 59 spre dreapta, unde veți găsi un giratoriu cu trei direcții posibile: prima ieșire imediată spre dreapta duce către Calea Șagului din Timișoara, a doua ieșire, înainte, duce spre Peciu Nou / Foeni, iar a treia ieșire, spre stânga, duce spre Șag / Moravița.
- A opta intersecție este și finalul acestui drum, fiind un sens giratoriu unde se termină oficial centura sud Timișoara. În giratoriu, dacă virați dreapta, veți merge spre Freidorf, iar spre stânga către Utvin / Sânmihaiu Român, aceasta fiind intersecția cu DJ 591. Dacă vă întoarceți complet, veți reveni pe centură.
Aceasta este în ansamblu centura sudică a Timișoarei. Am realizat și câteva simulări de timp de deplasare pe această centură (în condiții de ploaie, fără depășiri), iar valorile între localități sunt următoarele:
- Remetea Mare – Moșnița Nouă: 12 minute (13 km)
- Remetea Mare – Giroc centru: 20 minute (20 km)
- Remetea Mare – Șag: 24 minute (27,7 km)
- DN 6 – Moșnița Nouă: 6 minute (7,5 km)
- DN 6 – Giroc centru: 15 minute (16 km)
- DN 6 – Șag: 18 minute (20,5 km)
- Moșnița Nouă – Giroc centru: 9 minute (8,5 km)
- Moșnița Nouă – Șag: 15 minute (15 km)
- Giroc centru – Șag: 9 minute (8,5 km)
Este evident că deschiderea centurii Timișoara Sud a fost mult așteptată și aduce un beneficiu considerabil. Suntem curioși să aflăm de la voi, cei care utilizați acest drum, cât de mult timp economisiți acum când mergeți la locul de muncă sau în alte părți din oraș folosind această centură?
Comments (2)