Izvoarele Sucevei, judetul Suceava

/Izvoarele Sucevei, judetul Suceava

Izvoarele Sucevei, judetul Suceava

Comuna Izvoarele Sucevei este o localitate aflata la granita dintre Romania si Ucraina, fiind de altfel si un punct de trecere a frontierei dintre aceste doua tari. Dupa cum ii spune si numele, se afla in judetul Suceava, la 120 KM de resedinta de judet Suceava, fiind un pic izolat din punct de vedere administrativ. Localitatile care formeaza comuna sunt Izvoarele Sucevei, Bobeica si Brodina.

Izvoarele Sucevei, sau Izvori (ucraineana) sau Iswor (germana) este una dintre putinele localitati din tara in care locuitorii sunt majoritari hutuli, facand parte din regiunea etno-cultural lingvistica Hutulscina.

Comuna e situata chiar pe granita dintre Romania si Ucraina, in partea de nord-vest, avand limite cu comunele Cirlibaba (in vest) si Brodina (in est), ambele situate peste muntii Obcinei Mestecanis si Obcinei Feredeu.

Cea mai inalta altitudine in comuna se gaseste pe varful Hrobi – 1506 metri, iar cea mai mica la punctul Gura Cununii – 790 de metri, in locul unde raurile Brodina si Pohonisoara parasesc teritoriul comunei.

Comuna este traversata de un singur drum secundar, DJ 175, cel care face legatura dintre Izvoarele Sucevei si Pojorata, unde este intersectia cu DN17. Restul de drumuri nu sunt asfaltate, trecerile putandu-se face doar la pas pentru a ajunge in Radauti (80 km peste Pasul Pohonis la 1227 metri altitudine) si Cirlibaba (33 KM, peste pasul Bobeica, 1227 metri altitudine).

Mai mult de 3/4 din comuna este ocupata de paduri, iar 20 % de pasuni si fanete. Izvoarele Sucevei au un climat temperat continental cu influente subbaltice, iar prin zona se pot zari cerbul carpatin, rasul, cocosul de munte, lupul si ursul brun.

INFO Izvoarele Sucevei

Nume comuna Izvoarele Sucevei
Judet Suceava
Cod SIRUTA 149183
Localitati componente Izvoarele Sucevei, Bobeica, Brodina
Suprafata 132 km²
Altitudine medie 1033 m
Populatie 2063 locuitori
Densitate populatie 15.55 locuitori / km²
Cod postal 727330

Populatia comunei Izvoarele Sucevei este de 2063 de locuitori, cu 216 locuitori mai putin decat in 2002, majoritatea dinre ei fiind ucraineni (55 %), iar restul romani (43.24 %). Ambele nationalitati sunt din punct de vedere confesional ortodocsi, cu o mica minoritate de adventisti de ziua a saptea. Localitatea are una dintre cele mai mici densitati ale populatiei, de 15.55 locuitori pe km patrat.

Izvoarele Sucevei au fost populate de hutulii veniti din Pocutia in secolul al 18 lea, facand parte din Moldova (o scurta perioada), Austro-Ungaria (140 de ani) si Romania (incepand cu 1918). Populatia a fost majoritar germana pana la inceputul primului razboi mondial, urmata indeaproape de hutuli.

Pentru o foarte scurta perioada de doar 6 luni, la inceputul lui 1919, satul a facut parte din Republica Hutula, un stat nerecunoscut si dizolvat de Armata Romana in iunie 1919.

Cei mai importanti oameni care s-au nascut sau au trait in Izvoarele Sucevei au fost Nicolae Droniuc si Vasile Hutopila.

Mai ai ceva de adaugat legat de Izvoarele Sucevei ? Lasa un comentariu mai jos. Sau da un share paginii, ca sa stie si alte persoane mai multe despre Izvoarele Sucevei.

By | 2017-05-23T13:02:02+02:00 May 23rd, 2017|Suceava|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment