Becuri eficiente pentru casa ta

/Becuri eficiente pentru casa ta

Becuri eficiente pentru casa ta

Intr-o casa mai intunecoasa trebuie sa ai mereu unul sau doua becuri aprinse, mai ales dupa ce lumina naturala nu mai reuseste sa patrunda in locuinta. Iar cum multi dintre noi stam mult mai tarziu seara, fie ca citim sau pierdem vremea pe internet, de multe ori trebuie sa tinem unul sau doua becuri pornite pentru a mai vedea tastatura sau literele din carti.

Iar acele momente ne dorim sa avem becuri economice si corpuri de iluminat aproape de noi, pentru a le putea stinge usor in momentele in care simtim ca ne ia somnul. Poate e o chestiune de lejeritate, dar unii dintre noi suntem poate putin mai lenesi in aceasta privinta si preferam sa avem intrerupatorul de la corpul de iluminat cat mai aproape de noi pentru a il stinge cat mai repede.

Fiecare tip de bec este caracterizat prin energia consumata, fluxul luminos emis, tipul de lumina genera si eficienta pe care o ofera, iar cele mai economice becuri pentru interior sunt becurile led, niste becuri cu o lumina foarte clara si evident cu un consum redus.

Mai sunt si alte tipuri de becuri care au de asemenea un consum redus si nu sunt neaparat led. Un bec bun este acela care are un consum mic (adica are un numar mai mic de wati) si o luminozitate cat mai mare (data de numarul de lumeni), iar un bec este cu atat mai eficient cu cat raportul dintre wati si lumeni este mai mare. Recomandat e sa fie de macar 80, pentru a avea un bec puternic si eficient.

Pentru casa e suficient un bec cu lumina alba, neutra, in jurul a 4500 K, dar in functie de tipul de iluminat dorit se pot lua si becuri calde, de 2700 K, becuri recomandate pentru iluminatul casnic sau becuri cu lumina rece, mai albastra, dar de 6500 K, recomandate pentru iluminatul industrial, dat fiind ca emit o lumina puternica.

Oricum, intr-un fel sau altul trebuie sa economisiti energie, fie cu ajutorul becurilor, fie prin montarea de contoare inteligente de curent electric, pentru a plati mai putin atunci cand vine factura de la distribuitorul de energie electrica. E o problema care apare des, in special la blocuri in marile orase, locuri in care facturile la curent sunt ceva mai mari decat la sate.

By | 2015-07-01T18:55:14+02:00 June 26th, 2015|Zonal News|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment