Supralegalizarea unor documente – apostila

/Supralegalizarea unor documente – apostila

Supralegalizarea unor documente – apostila

apostila

Din 2007 incoace, de cand Romania e parte a marii familii Europene, schimbul de informatii si tradingul Romaniei cu tari din uniune a fost ma simplificat, fiind adoptate o serie de masuri care sa ajute tara noastra in procesul de tranzactii cu partenerii europeni.  Cu toate acestea, in cateva domenii am ramas putin mai in spate. Cum e cazul licentelor de la facultate, unde si acum ai nevoie de o apostila pentru diploma de licenta daca vrei sa lucrezi afara, sau pentru traducerea de actele oficiale cu effect pe teritoriul unui stat, unde ai nevoie de aceasta apostila, de asemenea.

Apostilarea a aderat la tratatul de la Haga acum mai bine de 10 ani, iar in Romania supra legalizarea de documente (asta inseamna efectiv apostilarea) se face la birourile specializate ale Prefecturilor sau ale tribunalelor din judet.  Orice document pe care s-a aplicat aceasta apostila este automat recunnoscut pentru folosirea in oricare din statele semnatare. Motiv pentru care apostila pentru o diploma de licenta (cum discutam mai sus) sau pentru o traducere legalizata e un lucru destul de util pentru un cetatean din Romania.

La fel cum si pentru un cetatean strain care vin in Romania, acea apostila de la Prefectura sau Tribunal ofera si mai multa validitate traducerii pe care au realizat-o. Va puteti inchipui ca faptul ca acea traducere are o stampila oficiala din cadrul prefecturii ii ofera un statut de act oficial, comparative cu o simpla traducere.

Lucru benefic, atunci cand ca investitor in Romania doresti sa deschizi o afacere sau, cum e cazul din ce in ce mai constant in ultimii ani, sa cumperi pamant de pe teritoriul Romaniei. Un cetatean strain, care nu cunoaste limba romana, are nevoie de aceste hartii legalizate care sa ii confirme statutul actelor pe care le are deja in limba romana. Iar nevoia pentru acest document vine in contextual in care din 2014 incoace Romania a dat liber la cumpararea de terenuri pentru cetatenii din cadrul Uniunii Europene.

Bine, asta nu i-a oprit pe investitorii din afara acestei zone, dar cu siguranta a adus foarte multi oameni cu capital din vestul europei la noi in cautare de terenuri agricole pe care sa le lucreze.

By | 2016-03-31T07:08:10+02:00 March 30th, 2016|Zonal News|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment